92-93年,鄺美雲後期轉折點

愛讓每個人都心碎,的確,我對於鄺美雲嘅喜愛,對佢離開樂壇走去從商,我的確比較心灰。因為香港就此流失一個美貌與智慧嘅歌手。
但試想一下,90年代開始,香港樂壇的確有D亂啦!四大天王,乜乜天後,92-93呢個時期,處於中低微期,當年呢張專輯銷量麻麻,真系麻麻,但質量實在好到離譜!!十首歌作為主打一D都唔過份。
(原來是愛)、(要更多愛情)、(下次一起吧)系專輯中我最愛嘅三首歌,美人唱(下次一起吧)嘅口水聲更是一流!我更想講,專輯首首歌都系一流!
話呢張碟,其實都好特别,完全就系鄺美雲喺樂壇愛情以及人生勵程寫照。我個人認為,呢張專輯已經為鄺美人寫下一個完美句點啦!到下一張嘅(一生只願愛一次)已經系徹底結束。
從(黄昏雨)到翻唱阿SAM(共你常為伴)已經好明顯啦!附加最後一首變奏版。由頭到尾聽完專輯好。聽到(别遺憾)已經有答案啦!
人生雖然選擇錯,往往好多個機會或偶然,都由錯誤中吸取,可能,呢個念頭就系引致美人走向從商之路吧?就如(别遺憾)最後一句歌詞:承受一生的起跌,還是要靠自己一個。。。
如果仔細品嘗鄺美雲嘅歌,你會發覺,音樂旋律可能麻麻,但佢唱出嚟嘅感覺,往往系好多女歌手冇嘅,甚至連林憶連葉倩文都唱唔出鄺美雲独特嘅感覺
夜深,當四周已靜下,放呢張唱片,如同細水長流,暫時間與世隔絕。。。傾聽佢嘅歌,傾聽佢嘅故事。。。