《新預言書》對C Allstar的預言
我對C Allstar《新預言書》的第一個印象就係,呢張碟比以前做得更大方更精緻了。佢嘅設計、包裝好似冇再咁簡約、粗糙,由大碟嘅規格,故事嘅完整性,致使裡面裝嘅嘢多咗重咗,本書厚咗,連啲編曲都感覺更扎實更飽滿,上昇咗一個檔次,總言之,《Make it Happen》同《我們的胡士托》係軟皮版簡裝書嘅話,咁《新預言書》就係硬皮面大度16開的精裝版。
C Allstar嘅音樂之所以受到年輕人的歡迎,全因能深入社群,有親民嘅特質,講起來《Make it Happen》同《我們的胡士托》就像大排檔、茶餐廳出品,食嘅唔係地氈環境,唔係山珍海味,而係用心落去烹調的街坊小食,可以令人忽略碟面擺放唔靚嘅菜色,或是帶有崩口缺角嘅餐具,好吃就得了。到《新預言書》將食肆擴大裝修一番之後,原來仲係行緊大眾化路線,煲湯冇話要為趕時間而搞到水溝尿的稀寡,只飲出嗰味精來,感情嘅放落同優質食材配搭原來一樣重要,難得係C Allstar肯把呢份不虛高不浮夸的實在保持到依家。
《新預言書》談到了世界末日、樂天幸福,佢嘅故事真係有啲似謝安琪新碟的姊弟篇,雞鵝鴨魚照樣果幾味餸,好在詞作不差不壞,煮法有時又能搞搞新意思,精靈一點可揀五官感覺撈亂的《小確幸》,警世一點又可揀避開說教味的《馬爾代夫 (OCTV 海洋特別新聞報導)》,周耀輝寫出了《今天只做一件事》,小廣也有他領悟出的《放下》,不一定老師傅先炒到一碟好餸,年輕一輩都可以在仿效學習中,填出屬於自己世代的共同語言。
《新預言書》嘅音樂要話做得相當出色,又唔係,但有種叫情懷嘅嘢成為佢主要價值的體現,這是C Allstar一路以來最清晰的定位,離開了情懷,C Allstar就唔會叫C Allstar了。佢哋同自己年齡相仿的80後幕後主力約埋,鍾意去老街舊屋影相多於到潮流天地流連,從歲月提取色彩,《樂天女孩》可以令人一下子穿梭到張學友的《有個人》年代,《雨天沒有你》又似係把思念帶到更遠的粵語流行黃金時期,在傳承中發展,《馬爾代夫 (OCTV 海洋特別新聞報導)》做出與Bossa Nova結合的良好示範,Cousin Fung亦把像James Blunt舊派、英式的傷感移到了《新預言書》入面,飲水要思源,喝著粵語歌奶汁大嘅一群,係時候去為沒落的樂壇作出回饋,每次播C Allstar嘅某啲歌,都會有種進行尋根之旅的感覺,尋嘅係沒被腐化的粵語殘音,仿佛讓人搵到昨日Canton-Pop的魅力。
C Allstar係一個很了解自己的組合,佢哋唔賣樣,賣歌聲,用真材實料的Vocals顯示出年輕團體應該有嘅風采,即使係唱著Acappella,佢哋也沒有把一種技能弄成一場炫耀的表演,以更有默契嘅配合摸清各自的位置。或許《新預言書》對末日的預言全不準確,但有可能成為C Allstar真正爬上摘星天梯的啟示,在瀕臨末日的樂壇裡,靠實力說話而又會應變迎合的適者,才可得到最後嘅生還機會。
首選:樂天女孩
首選:樂天女孩