砵蘭街公主

早晨九點四十,你啱啱收工。操勞一整晚,你宜家攰到死死吓,食嘢冇咩心情,落街行下都冇咩心情。你諗起尋晚果個大肚牙叔,胸前兩片乳啪嗒啪嗒,乳間有黑痣豆大,痣上有毛,好嘔心。你喺心內規劃聖誕schedule,今年好似又無約會,如果一個人…… 你收到一條FB messenger嘅消息。 撞鬼。係你六歲所愛,成廿年冇見,曾經幼稚園嘅甜蜜對象: 「張季蘩?Hi,我係關南昌。」 你唔知張季蘩係邊個。 「唔好意思你搵錯人。我係張桂花呀,一樣K.F. Cheung嚟㗎,可能你都攪錯。[流汗][流汗]」 他表示抱歉。順便問候你近況。 你一路scroll佢嘅post同相片,一路覆佢,都好,一直以來都唔錯,冇乜唔好。發現佢中學喺英文學校,大學去咗澳洲讀到MBA然後翻香港喺間外國銀行返工。冇婚紗照。冇恩愛秀。你走咗神,記翻佢細個同你從來無半點相似,你愛飲冰,佢喜歡熱朱古力;你玩東莞產膠兵膠劍,佢屋企成堆樂高;你勁鍾意坐過山車,拖住佢坐一次,佢嚇到面懵懵。不過佢對你都幾好,可以話係言聽計從,有次用「東南西北」玩truth or dare,佢抽到去搞學校水喉,起初佢唔制,得你望下佢,佢真係去塞實咗個水喉。果個係你印象中佢唯一一次比老師鬧。 佢問你邊度翻工。 你愣住幾秒,設想咗成百千種對答。講大話,寫字樓,外貿公司,咁佢係咪會以為我地好有共同語言,係咪可能約我出街,咁點算。做老師咩,你由細到大就唔係讀書嘅材料,佢應該都知。何況佢係真心發問,定係隨口客套,又或者經已從老同學度聽說啲咩,而家嚟證實下。直情send張公主自拍比佢咪得囉。 已讀不回咗好耐,你最後如實答:油麻地。當夜。如實但未盡訴。 你望住個對話框,想像對面困惑的表情,大吃一驚的表情,反應過來之後厭惡的表情。也許佢永遠唔會再覆我。 你放下手機,裝入大衣口袋,下樓去Seven買一包煙。店內冇乜顧客,日光燈慘白慘白。付帳的時候,你掏出手機,瞥見新消息提醒: 「幾好,收入穩定嗎?」「提前祝你聖誕快樂。」 一個微笑茶壺的表情,跳上跳下,上書:得閒飲茶。
2022.01.06