【转】Moments-放低偏见,就在今天 原作者:Mabel
Just my humble opinions.......
系网上见到其中一句对Moments评语:Believe me , even u hate Leo , this time he did a good job , really !觉得好感触,唔知几时开始,基仔好似唱任何歌都有人话,曾经觉得基仔系一个好有观众缘歌手,点解大家态度可以180度转变,经常将一d莫须有罪名放系佢身上?
讲番只碟,如果上次Human系讲人生,咁今次Moments应该系讲道理,亦系我觉得内容上最切合基仔真实的年龄。第一首歌系一刻永恒,坦白讲,Justin曲一直唔系My cup of Tea, 难得今次曲感觉比以往平实,唔会刻意加入一d高难度部份以求突显歌者技巧,歌词中其中几句「某一次坐长途机……我亲眼面对晨曦,天地这种美,馀生铭记」,恰巧表达了歌词册中相片意境,好有心思。作为点题作品,一刻永恒合格有馀,但不及後来的吸引。
接著系钱钱钱钱,为左表达钱比人各种喜怒哀乐,歌者用左一种夸张手法演绎,讨好与否见仁见智,但系听人应该可以清楚感受到钱对人影响力,成首歌情绪起伏与之後十蚊鸡流浪记形成强烈对比。之後系爱回家,一首曲、词、唱都好平均歌,但太平均缺点就系缺少左特色,爱回家似乎亦遇上呢个情况。
跟著系你生,基仔演绎很讨好,听落好舒服,「可知道我人生观随著变化,全为这个家」,这句系Mark Lui甚至系每位Daddy心声吧!
之後两首系蛮不讲理及自我安慰,唔知系刻意或巧合 (又或者系我想太多),我好锺意呢两首歌摆埋一齐,假如你面临失恋,前者就好似一位朋友劝你唔好执著喜欢一d唔喜欢你人,而後者就系你回应。讲番两首歌,蛮不讲理系宇宙大爆炸作品,唔知点解,基仔同宇宙大爆炸永远都能够产生一个良好化学作用,呢d系其他歌手搵唔到,这亦可能解释点解好多基仔Fans希望基仔可以同宇宙大爆炸(或者Clayton)多d合作,成首歌可以话系水准以上,而基仔演绎呢种淡淡然歌曲表现十分优异。再来系自我安慰,同之前情况相反,,呢首系全碟最沉郁作品(当然,针唔拮到肉唔知痛,如果真系有人同你分手,就唔会好似「蛮不讲理」中劝人唔好执著时咁轻松),透过呢首歌,你可以清楚感受到分手对歌词中主人翁打击,主人翁需要用尽一切藉口安慰自己,「永远都找好处想」,但系我地依然感受主人翁痛,老土讲一句;「你离开令我学会珍惜,但代实在太大」基仔唱得好投入,完完全全表达主人翁心情,系全碟我最喜爱一首,亦令我想起基仔旧作永远永远,都系一首叫人好沉重歌曲 (题外话:我觉得呢首歌好国语歌)。
我自问,我觉得题材有d似爱与诚(成熟版),都系讲一个人意识到与情人不再可以系埋一齐,当然内容更有深度。正如大家讲,呢首歌有大hit元素,可以选择做第3plug。但我更欣赏基仔系密集歌词中唔会有太大呼吸声(好似唔系好多人留意到基仔唱歌有呢个优点)。
Ivana作两首歌都几好,为何同赏心乐事比,我比较锺意後者,後者讲敬业乐业题材系系香港十分少,但我觉得编曲可以做得更好(唔知点解我觉得赏心乐事有d 最紧要好玩feel)。
最後系十蚊鸡流浪记,用钱角度冷眼旁观世界,所以基仔亦用左懒洋洋唱法(正好与钱钱钱钱成强烈对比),呢个十蚊经历左一连串事作出左以下结论:「但愿别为我忧,别独独为我喜,其实我不过是一块行李,足够便足以忘记 money 和生命怎比」,其实生命中有好多野比钱更重要,我地唔应该因为钱而忽略人生好多重要moment,这正正回应左大碟主题,亦可以讲系爱得太迟延续。
Moments系我继new patterns 最喜欢一只碟,亦系复出之後最耐听一只碟(比human更好),当中林夕词更加系好有纹路,希望大家放低对mark lui、甚至对基仔偏见,认真听听每首歌,你会发觉基仔呢只碟绝对系水准之作。